onsdag 3 juli 2013

Attraktiv arbetsgivare?


Blir ett snabbt inlägg idag rörande rekrytering, för nu verkar solen titta fram så enbart dumt att sitta inomhus då :)

Ett mantra som går igen från både Försvarsmakten och politikerna är att Försvarsmakten måste bli en attraktiv arbetsgivare, något som jag håller med om fullständigt men väljer att sätta ett annat epitet på det nämligen ledarskap. Försvarsmakten måste ha ett sådant ledarskap som lämpar sig både vid väpnad strid som vid normal daglig tjänst hemma på förbandet.

Ledarskapet gör till del att personalen stannar kvar en längre tid men det måste även finnas renodlade Maslow faktorer som gör att personalen dels väljer yrket dels väljer att stanna kvar en längre tid. Dessa är mer överordnade just nu skulle jag vilja påstå för rekryteringen kontra Försvarsmaktens ledarskap vilket jag anser håller en mycket hög nivå.

Man kan inte förlita sin nationella säkerhet på att Försvarsmakten skall vara en attraktiv arbetsgivare och därmed få personal som söker sig till den. Vad menar jag då med detta? För att systemet Försvarsmakten skall fungera krävs det en minsta nivå av förmågor, kompetenser och numerär.

Rent befolkningsmässigt skulle jag drifta mig till att hävda att det är en omöjlighet att vi i Sverige skall kunna rekrytera sådana mängder till Försvarsmakten att det går att uppnå dessa tre enbart genom klassisk rekrytering som för vilket annat företag som helst. Vi har helt enkelt en för liten population. Se t ex på övriga länder i Europa som har övergått till ett yrkesförsvar, de har även rekryteringsproblem men en betydligt större population.

Vi har nu haft GSS/K och GSS/T i tre år, än har man inte lyckats komma fram till något vettigt, men alla ute på förbanden säger mer eller mindre samma sak, ge premier, betala högskoleutbildning, ge yrkesutbildning m m efter avslutad tjänstgöring. Svaren är mycket lätta på hur man skall göra arbetet attraktivt. Vän av ordning säger ju då att det går ju inte i Sverige m h t det inbyggda rättvisetänket i vår nation. Då säger jag som jag sagt tidigare några gånger Försvarsmakten är inte vilken annan verksamhet som helst!

Det är ju ofta som både Försvarsmakten och våra försvarspolitiker lutar sig tillbaka och hänvisar t ex till Storbritannien och USA hur de har sina yrkesarmér. Det de kanske då borde göra är att titta på hur de har valt att ta hand om sina anställda samt anhöriga och driva igenom det lika snabbt som de drev igenom att vi skulle ha ett yrkesförsvar – utan större tanke på att ge medlen för att kunna lyckas med reformeringen.

Den generella utbildningsnivån hos den svenska ungdomen är så hög att ingen sansad 18-20 åring väljer att ta ett lågavlönat jobb. Där risken är att du antingen kan eller få fysiska eller psykiska skador för livet. Om han eller hon inte vet att det finns något vettigt i slutändan av den anställningen eller att lönen motsvarar riskerna. Det är den bistra sanningen och om man inte kommit fram till det på de högre nivåerna än så är det verkligen beklagligt.

Väljer en 18-20 åring som det vanligtvis handlar om att kanske avdela 8+4 år av sitt liv med risken att kanske betala det yttersta priset i form av sitt liv för att hävda dels vårt svenska sätt att leva dels att framföra vår säkerhetspolitiska vilja internationellt så är det ett mycket smalt pris för våra politiker att driva igenom ett förmånssystem för dem. 

Jag tror faktiskt att Sveriges befolkning skulle acceptera det också att vissa får en ”gräddfil” för vad de har ställt upp och gjort för de övriga medborgarna i landet.

Have a good one! // Jägarchefen

5 kommentarer:

  1. Att hävda att FM är som "vilket jobb som helst" verkar nästan vara en del i marknadsföringen när man riktar sig mot blivande soldater. Har man den inriktningen från början är det inte konstigt att man slutar lite när man känner för det. Det blir inte trovärdigt att hävda att vi har ett insatsförsvar när ett helt kompani bara kan säga upp sig någon månad innan insats. Någonting måste ske med den nuvarande lösningen, och ärligt talat känns det som en "placeholder" för det fungerar uppenbarligen inte.

    SvaraRadera
  2. Not just a job. Dekalen med *NOT JUST A JOB* lät jag trycka upp för sådär 12 år sedan. Anledningen var att vi hade två plutoner på BFA (befälsförstärkningsavtalet), en psk och en strv pluton på regementet. Det har inte hänt något nytt under solen, alla då mina misstag och problem med att fylla stridsvagnsplutonen finns även idag. Det vi föreslog till förändring är lika aktuellt idag som då. Vi kan aldrig komma tillrätta om inte synen på arbetet förändras. Det är inget vanligt jobb och skall behandlas som ett sådant.

    SvaraRadera
  3. Håller inte med er alls. Som yrkessoldat sen några år tillbaks känner jag mer att problemet är att officerare ser det som "not just a job", medans 80% av alla soldater vill att det ska behandlas som vilket jobb som helst, men likförbannat så kommer officerare titt som tätt med grejer som "vi ställer dessa fyskrav.... men vi ska ha 30 ÖD i höst så ni får träna på fritiden" eller "vi hinner inte göra klart packningarna innan dagen är slut, fixa det innan ni går hem" etc etc. När min arbetstid är slut, så är den slut PUNKT, när en chef vill att jag ska göra nått extra för att min kompetens krävs ska jag ha rätt pengar för det PUNKT (inte "gör det för jobbet"). Det är SÅNT som får folk att sluta, de som är i firman är fullt medvetna vad dem gett sig in på, och de flesta jag möter har inga större betänkligheter gentemot de risker de tar i jobbet och vad som kan komma att krävas av dem, men detta värnpliktstrams som riktas till många GSS'are måste upphöra, och officerare måste komma till insikt att det faktiskt BARA ÄR ETT JOBB, behandlas vi som det skulle vara krigstid jämt kommer folk att sluta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är pudelns kärna, betala för kompetensen, varit på två registerförband där vi körde ej tidsreglerat både befäl och soldater fick lön för mödan, generellt sett så hade vi väl kanske 50 timmar i veckan istället för 40, sen har man toppar och bottnar men var det något som skulle fixas visste vi alla att vi hade betalt för det och vi gjorde det.

      Dagens arbetstidsavtal är inte anpassat för ett yrkesförsvar utan för ett värnpliktsförsvar vilket du mer än väl betonar och jag vet många andra GSS/K som säger lika som dig rörande "fix och trix". Ser man t ex på USA, UK m m så är det ej tidsreglerat men lön för mödan dels i lön dels i förmåner. Enskilt bästa man skulle kunna göra rent arbetstidsmässigt för det avtal vi har nu funkar varken för YO eller GSS är att betala kanske 8000 - 10 000 extra i månaden ej tidsreglerad men en inriktning kring 40-60 timmars veckor.

      // Jägarchefen

      Radera
    2. Håller helt med på det du säger. Sen finns det ju självklart andra grejer med lönen just nu som känns "sådär" minst sagt, tex så har ett förband (vad jag vet) börjat med någonting som kallas för "insatsdygn" som de får betalt 600 kronor utöver vanlig lön/dag samt ingen komp, men dagarna är exakt likadana som övningsdygn. Dvs, de jobbar med tex skydd av en övning där alla som är med på övningen får övningsdygn (1400kr/dag samt 4h komp) men de som jobbar skarpt med skyddet och jobbar likadant får "insatsdygn" (600kr/dygn 0h komp).

      Radera