torsdag 30 oktober 2014

Back in the 80's

Reflektion

Bild 1. Ungefärlig grafisk representation av övning 141028-29.
Det har väl knappast undgått någon av läsarna av denna blogg att ett större samordnat ryskt flygföretag genomfördes under tisdag (141028) och onsdag (141029) denna vecka i ÖSTERSJÖN – NORSKA HAVET – ATLANTEN – SVARTA HAVET, likväl fortsätter flygaktiviteten med hög intensitet i Östersjön i skrivande stund (141030).

Flygföretaget som omfattade NORSKA HAVET – ATLANTEN påbörjades 03:00 på onsdag morgonen (141029), företaget avslutades under onsdagkvällen (141029). Inledningsvis uppträdde styrkan samlat dvs fyra (4) stycken TU-95 tillsammans med fyra (4) stycken IL-78. Två (2) TU-95 samt de fyra (4) IL-78 återgick i höjd med mellersta Norge, då fortsatte två (2) TU-95 ut i Atlanten och vände i höjd med Portugal. Bedömd övningsverksamhet är inledningsvis bekämpning av mål i Storbritannien därefter med en rote TU-95 genomföra bekämpning av mål antingen i ATLANTEN eller i SYDEUROPA.

Flygföretaget i SVARTA HAVET omfattade två (2) TU-95 samt två (2) SU-27. Detta flygföretag flög ut över SVARTA HAVET under onsdags eftermiddagen (141029) och vände därefter åter. Bedömt övades insättande med kryssningsrobotar mot SYD- och CENTRALEUROPA.

Ovanstående tre (3) flygföretag förefaller ha genomförts av det ryska fjärrflyget dvs de strategiska bombflygplan som ingår i den ryska kärnvapentriaden. Bedömt har man genomfört en övning i hur man skall slå mot Väst-/Syd-/ och Centraleuropa med det strategiska bombflyget. Samordning i tid har ej genomförts likt "Ryska Påsken" då andra delar av det strategiska bombflyget övade samordnat i tid på andra platser.

Utöver dessa tre företag genomfördes även ett flygföretag in i Östersjön dels 141028 dels under 141029. Sammansättningen av detta företag var två (2) MIG-31, två (2) SU-34, två (2) SU-24 och en (1) SU-27. Detta företag förefaller främst genomfört patrulleringar i Östersjön, några tydliga övningsmoment har ej gått att få fram via OSINT. Däremot är själva sammansättningen av företaget mycket ovanlig, vilket kan tyda på att någon form av särskilt övningsmoment har genomförts.

En mycket intressant faktor är det flygföretag som 141028 flög in i Östersjön till Kaliningrad Oblast, hade inlämnat både färdplan samt hade transponder påslagen, däremot svarade de ej på anrop. Detta är mycket anmärkningsvärt då så sent som förra veckan då ett rysk signalspaningsplan (IL-20) kränkte Estniskt luftrum, hade den varken transponder eller färdplan inlämnad, detta kan tyda på att säkerhetssituationen i Östersjöregionen har eskalerat sedan denna kränkning, något som NATO ansåg vara den allvarligaste sedan kalla krigets slut., varvid man väljer att ”säkra” situationen något genom att göra en förflyttning känd i förhand.

Sent på onsdag kvällen (141029) genomfördes även provskjutning med en (1) ballistiskrobot från den strategiska robotubåten Yury Dolgorukiy som befann sig i undervattensläge i Barents Hav, avfyringen skall ha genomförts utan problem och målet träffades på Kamtjatka halvön, vid KURA övningsfält. Robottypen som avfyrades var av BULAVA modell, ubåten bar även full uppsättning av BULAVA robotar vid provskjutningen, likväl var detta ett skarpt robotprov av en serieleverans och det var även ett led i stridsutbildningen av ubåtsbesättningen, således genomfördes en fullskarp övning med rysk andraslagsförmåga. En (1) BULAVA robot kan bära tio (10) stycken stridsspetsar och Yury Dolgorukiy kan bära sexton (16) stycken BALUVA robotar. Tidpunkten för provskjutningen med BULAVA roboten har varit känd sedan ett tag.

Parallellt med det ryska flygföretaget pågick/pågår även övningen STEADFAST NOON, vilket är en NATO övning i norra Italien, som syftar till att öva insättande med de avdelade taktiska kärnvapnen från USA som finns baserade i Europa för NATO. Deltagande länder är Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Turkiet och USA.

Vad som kan ses anmärkningsvärt i denna övning är att Polen deltar med två (2) F-16 plan, då de inte officiellt skall ha förmåga att genomföra insats med taktiska kärnvapen ur NATO arsenal, dock deltar de så bedömt rör det sig om eskortuppgifter av kärnvapenbärande flygplan samt attackuppgifter mot luftvärn, radar o dyl.

Bedömt det som skede igår (141029) var en motövning med två (2) av tre (3) ingående delar i den ryska kärnvapentriaden mot NATO övningen STEADFAST NOON. Både NATO och Ryssland övar sina kärnvapenförband, vilket inte är något ovanligt, dock har dessa ej sammanfallit i tid mig veterligen de senaste åren, vilket gör detta anmärkningsvärt, då den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen mellan Väst och Ryssland pågår sedan kalla krigets slut. Då väljer man att genomföra en motövning, till en sedan länge känd och delgiven övning, likväl en vecka efter den allvarligaste kränkningen av NATO luftrum, sedan kalla krigets slut. Totalt visar detta på att vi är definitivt tillbaka till 1980-talets lågvattenpunkter i säkerhetssituationen, trots att många försöker hävda motsatsen främst i Sverige, sammanfattningsvis vi är ”back in the 80's” igen.

Detta om något borde vara en ögonöppnare tillsammans med många andra incidenter under de senaste sex (6) månaderna för den nya regeringen. Båda parter (NATO och Ryssland) övar aktivt olika reguljära krigföringsmoment nu, vid vissa tillfällen sammanfaller de t om! Likväl så för nästan varje övningsmoment som varit de senaste sex (6) månaderna så har vi tagit ytterligare ett steg nedåt i säkerhetsspiralen. Idag (141030) så förefaller NATO luftstridskrafter utökat sin patrullering över Östersjön, vilket är en markant markering och visar på hur allvarlig situationen blivit i Östersjöregionen.

Likt under det kalla kriget står vi nu mitt i mellan två (2) parter, tas inte försvarsfrågan seriöst nu, så kommer den bedömt aldrig göra det, realpolitik krävs nu och inte floskler rörande långsiktiga satsningar, förmågan av totalförsvaret vill jag påstå, behöver förstärkas här och nu. För vi är militärt alliansfria mellan två parter som börjar se varandra som sina definitiva antagonister.

Have a good one! // Jägarchefen

Källor

Air Power Australia 1, 2 (Engelska)
ABC News 1 (Engelska)
FAS 1 (Engelska)
NATO 1, 2 (Engelska)
RIA Novosti 1 (Engelska)
TASS 1 (Engelska)
The Washington Post 1 (Engelska)

13 kommentarer:

 1. Man kan ju även fundera på att det inte är ekonomiskt medvetna flygningar, bara med att dra en enkle runda så får dom ju nära nog ett haldussin länders incidentrotar att dra iväg, och med dagens ekonomiska läge i Europa så dräneras ju ekonomin fort, bara se hur det gick när våra minsvepare stannade en extrahelg i baltländerna för att visa solidaritet, direkt blev övningsverksamheten i Sverige lidande.
  Tror nog att detta även är mde i deras kalkyler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du verkligen att soppa till våra jaktplan kommer ha sådan inverkan på vår ekonomi? Vet du vad en förskola kostar att driva i ett år...?

   Radera
 2. Försvarsfrågan kommer definitivt inte tas på allvar eftersom varken nuvarande regering eller förra regeringen klarar av att hantera verkligheten. Båda regeringarna storsatsar i budget efter budget på den destabiliserande politiken som har kallats "humanitär stormakt".

  SvaraRadera
 3. Vad väntar ni er? Väst utövar påtryckningar och stödjer Kievs krig mot ryssar och rysktalande i östra Ukraina. Givetvis betraktar Ryssland Väst som potentiell fiende - för det är det vi är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sen när det kommer till det faktum att Ryssar bränner runt lite här och var, så kan det ju vara intressant att inhämta annan information, som jag nog ibland får för mig inte är lika intressant att skriva om då en bra historia kanske kommer i ett helt annant sken.

   http://theaviationist.com/2014/10/30/spike-in-russian-air-force-activity-in-europe-may-be-a-reaction-to-large-us-strategic-command-bombers-exercise/

   Radera
  2. Vet inte om länken kommer med, men kolla http://theaviationist.com/ om Strategic bomber command stora övning dagen innan Ryssarna brände runt hela europa.

   Usually, after every Global Thunder, the Russians launch similar long range bomber missions.

   Radera
  3. Precis, därför STEADFAST NOON tas upp i inlägget, allt hänger ihop, ena parten gör något, den andra svarar osv.

   Radera
 4. Sen när det kommer till U-båtskränkningar så rekommenderar jag dom som är intresserade att läsa "Blind mans bluff" av Sherry Sontag och Christopher Drew, mycket bra bok, kanske inte helt aktuell men ger en hel del insikt i informationsinsamling och hur långt man är beredd att gå för att få information

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde finnas på Adlibris, jag köpte min därifrån för en herrans massa år sedan, bör kompleteras med Rising Tide och Hide & Seek för att få klart för sig både vad Väst och Öst höll på med under Kalla kriget...

   Radera
 5. "...realpolitik krävs nu..."

  Realpolitik, och andra yttringar av pragmatismen och verklighetspervisioner är det sista som behövs. Realpolitiken har lett oss till där vi nu står och stampar, eller snarare ligger ner.

  SvaraRadera
 6. Och nu såg jag att Nato drar igång en storövning i Litauen nästan på gränsen till Vitryssland..
  Man undrar ibland vem som provocerar vem i detta spelet,

  SvaraRadera
 7. Back in the 80s inleds artikeln. Vad värre är också back in the thirties i viss utsträckning. Nu liksom då är Polen som nyttig idiot inblandat i skadliga aktiviteter för västs räkning som nu liksom då försätter dem själva i fara och ökar krigsrisken. Nu deltar de bla i underminerandet av Vitryssland. Då var det mot Tjeckoslovakien och Litauen.

  SvaraRadera